mag. Blaž Možina

Življenjepis mora biti pravopisno brezhiben in oblikovno prijeten.

mag. Blaž Možina , organizacijski sekretar na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije

Delo, ki ga opravlja Vrhovno sodišče RS, je zelo specifično. Kako pomemben je za vas pri iskanju kandidatov življenjepis?

Na Vrhovnem sodišču RS zaposlujemo bodoče sodnike, ki kot strokovni sodelavci z opravljenim pravniškim izpitom (PDI) sodelujejo pri konkretnih sodnih zadevah, na primer kazenskih ali civilnih, in življenjepis je tukaj zelo pomemben. Še pred kratkim smo del strokovnih sodelavcev zaposlovali takoj po tem, ko so opravili PDI, danes pa iščemo takšne, ki imajo že večletne izkušnje v pravosodju in so se pri svojem delu posebej izkazali. Obseg izkušenj je praktično vedno razviden prav iz življenjepisa, seveda pa pridobivamo podatke tudi iz evidenc.

Ali kdaj zahtevate, da so življenjepisi v obliki Europass?

Ne, življenjepis je lahko v kakršni koli obliki. Določeni kandidati sami napravijo zelo lične življenjepise. Gotovo pa je Europass pripomogel k temu, da so življenjepisi postali bolj zračni. Ti niso več prosti spisi o življenjskih izkušnjah, ampak vsebujejo zelo konkretna dejstva o dosežkih kandidata, ki so pozneje lahko dobra osnova za ustni razgovor.

Kakšen življenjepis najraje dobite?

Najraje takšnega, ki je pregleden, ki ni dolg, ki je kratek in jedrnat. Čeprav je sicer uveljavljeno, da naj bi kandidat ne navajal okoliščin ali pa dosežkov iz osnovne in srednje šole, sam menim, da to ni nujno slabo. Določeni posamezniki v času šolanja prejmejo zlata priznanja, torej izstopajo na nekem področju, kar je za delodajalca lahko zelo koristen podatek. Pri delu strokovnih sodelavcev na Vrhovnem sodišču RS sta pomembna tako občutek za pisanje kot sposobnost logičnega razmišljanja, zato so denimo zlata Cankarjeva priznanja ali priznanja s tekmovanj v logiki pomembna. Zato priporočam, da kandidati v življenjepisu navedejo vse svoje nadpovprečne dosežke, vse tisto, pri čemer izstopajo.

Koliko sebe naj kandidati za zaposlitev razkrijejo v življenjepisu? Je dobro, če priložijo svojo fotografijo, navedejo hobije?

Vse je zaželeno. Fotografija, določeni jo priložijo, večina ne –  mogoče, ker so pravniki in so bolj zadržani pri razkrivanju osebnih podatkov. Ali je fotografija priložena ali ne, ne igra nobene vloge. O hobijih kandidat lahko pove kaj na kratko, zgolj toliko, da dobimo bolj celovito sliko o njem.

Ali na razgovorih sprašujete kandidate o tem, kar so navedli v življenjepisu? Če da, kaj jih vprašate?

Seveda, če je to povezano z delom na razpisanem delovnem mestu. Vprašanja se nanašajo tako na opis delovnih izkušenj kot tudi na strokovno problematiko, ki jo je kandidat obravnaval v magistrskih ali doktorskih delih oziroma v svojih člankih, ki jih je objavil. Gre bolj za pogovor, saj gre tu, kot sem že omenil, za kandidate, ki običajno že imajo izkušnje v sodstvu in katerih strokovnost je že ocenjena na različnih ravneh. In če so zelo uspešno opravili pravniški državni izpit, to pomeni, da precej znanja že imajo, pa tudi, da je njihova sposobnost pomnjenja pravnih vsebin visoka.

Kaj v življenjepisu pisati in česa ne, če se prijavljamo na zaposlitev pri vas?

Vsekakor je treba navesti svoje delovne izkušnje. Potem je dobro dodati dosežke na področjih, za katera menimo, da na njih izstopamo. Tudi znanje tujih jezikov je pomembno. Poleg tega mora biti življenjepis pravopisno brezhiben in oblikovno prijeten. Navsezadnje to kaže na urejenost in disciplino kandidata.

Официальный сайт Вавада казино и рабочее зеркало предлагает удобный кабинет и тысячи интересных автоматов. Максимальная отдача — 98%. Чтобы испытать удачу, пройдите регистрацию, пополните счет и получите бонус 100 фриспинов.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje