Uršula Pust

Europass naj ne obsega več kot tri strani. Zaželeni sta dve: če ne gre drugače, naj bo tu še tretja. Četrte pa ne sme biti.

Uršula Pust , svetovalka, Agencija za zaposlovanje Atama

Kakšne so vaše izkušnje z Europassom?

Danes ima že večina kandidatov precej dobre življenjepise, ki so tudi dobro strukturirani. Vseeno pa naročniki, recimo javna uprava na ravni Slovenije ali Evropske unije, ali pa naročniki, ki so tako veliki, da je njihovo delovanje, kar se tiče obsežnosti, že na ravni javne uprave, zahtevajo Europass. Zakaj? Ker je strukturiran. Pri Europassu se natanko ve, kam je treba pogledati, da najdeš določen podatek. In čeprav je vanj težko vključiti neko svojo noto, svojo inovativnost, je za kadrovika ta način izbiranja lažji oziroma hitrejši. Osebno mi zelo ugaja, če prejmem Europass, še posebej kadar gre za delovna mesta, kjer se pričakuje veliko prijav. So pa tudi delovna mesta, pri katerih Europass ni primeren: to so prošnje za zaposlitev v podjetjih, kjer se od kandidatov pričakuje določena ustvarjalnost – recimo v marketinških agencijah ali IT-službah.

Kako z Europassom izberete primerne kandidate za določeno delovno mesto?

Vsako delovno mesto ima določene zahteve. Treba je preveriti, kaj so tiste najpomembnejše lastnosti kandidata, da določeno delo sploh lahko opravlja.  Recimo, da sta zahtevani določena stopnja znanja nekega jezika in izobrazba. Pri Europassu mi ni treba iskati, kje natančno se nahaja ta podatek. Res je, da zaradi tega morda kdaj izpade kdo, ki ima druge kvalitete, zaradi katerih bi lahko opravljal to delo, toda: če delodajalec zahteva na primer stopnjo znanja angleščine C2, stopnja C1 vsekakor ni dovolj. Najprej torej preverimo tisto, kar je navedeno kot zahteva v zaposlitvenem oglasu. Sledi podrobnejši pregled izkušenj. To je točka, na kateri se Europassovi življenjepisi med seboj razlikujejo. Čeprav gre za tabelo, ki jo je razmeroma preprosto izpolniti, je treba razmisliti, kako to opraviti kakovostno.

Kakšen je kakovosten Europass življenjepis?

Če iščemo nekoga za administrativno delo, je zame seveda zelo pomembna informacija, kje in kdaj je nekdo delal, a zgolj ta podatek zame ni dovolj. Tudi pri vnaprej določeni obliki je izkušnje mogoče opisati podrobneje. Marsikdo piše zelo skopo. Po drugi strani pa obstajajo tudi kandidati, ki z dolžino pretiravajo. Moj nasvet je: Europass naj ne obsega več kot tri strani. Zaželeni sta dve: če ne gre drugače, naj bo tu še tretja. Četrte pa ne sme biti.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje