Academia: izmenjava dobrih praks na področju vseživljenjske karierne orientacije

Maja je v Estoniji v organizaciji Innove potekala izmenjava Academia, ki se je je udeležila Alenka Žnidaršič, karierna svetovalka Zavoda RS za zaposlovanje, ter karierni svetovalci iz Grčije, Francije, Švedske in Nemčije. Srečanje je minilo v sproščeni izmenjavi dobrih praks in izkušenj, ki bodo udeležencem koristile tudi pri nadaljnjem delu.

Estonija je zaradi svoje velikosti in števila prebivalstva dežela, kjer je izobraževanje zelo cenjeno ter veliko pozornosti posvečeno razvoju storitev preko spleta. V vsakdanjem življenju je zato na voljo ogromno spletnih storitev: možnost elektronskih volitev, odprtje podjetja preko spleta, internetno bančništvo, digitalni zdravniški predpisi ter vodenje zdravstvene dokumentacije v spletni obliki, e-šolstvo, itd. Ne preseneča, da ravno iz Estonije izhaja znana aplikacija Skype ter da wi-fi ne razumejo kot privilegij, ampak kot socialno pravico.

Udeleženci so spoznali estonski izobraževalni sistem in njihove odlične rezultate na PISI, kjer so glede na evropske države prvi na področju znanosti, drugi v matematiki in tretji v funkcionalnem branju. Razloge za dobre uspehe pripisujejo tudi odnosu do testiranja, dobremu izobraževalnemu sistemu, samem podnebju (dolge in temne zime, zaradi katerih se otroci več zadržujejo v hiši in učijo), poznemu vstopu v šolo ter posledično večji samostojnosti otrok.

Med drugimi organizacijami so udeleženci obiskali tudi Mektory center, ki deluje v okviru tehnološke univerze v Tallinnu ter združuje znanstvenike, študente in podjetnike. Poseben poudarek dajejo povezovanju med teoretičnimi študiji na univerzi in praktičnim delom, zato imajo prostore, kjer lahko študentje preizkušajo svoje znanje in generirajo nove ideje. Spodbujajo tudi mlade podjetnike in pripravljajo start-up izzive (npr. trenutno skupina raziskovalcev išče možnosti, kako pretvoriti oceanske valove v energijo za nadaljnjo uporabo).

Udeleženci srečanja so tekom tedna predstavili različne metode vseživljenjske karierne orientacije kot so:

 • Priročnik ProfilPASS, ki posamezniku pomaga določiti njegove močne točke, spretnosti in kompetence, tako na profesionalnem kot zasebnem področju. Z ozaveščanjem svojih močnih strani pa posameznik lažje načrtuje svoj nadaljnji karierni razvoj in posledično svoje nadaljnje odločitve.
 • Karierni kompas, ki je že dobro uveljavljen na slovenskih tleh ter ga karierni svetovalci redno uporabljajo.
 • Job-pics, ki jo poznajo predvsem skandinavske države in vsebuje priročnik z navodili ter 183 kartic z različnimi poklici. Na vsaki kartici je na prvi strani: slika in poimenovan poklic, dvoštevilčna oznaka pripadajoče RIASEC kode ter stopnja zahtevane izobrazbe za poklic; na zadnji strani pa so zapisi 10 alternativnih poklicev, ki posameznika usmerjajo v nadaljnje raziskovanje. RIASEC koda (po izumitelju bolj znana tudi kot Hollandov interesni tip,  posameznikove interesne tipe uvršča v šest možnih skupin: R-realistični, I-raziskovalni, A-umetniški, S-socialni, E-podjetniški, C-konvencionalni) in z njeno pomočjo lažje primerjamo posameznikove interesne tipe ter skladnost le-teh pri različnih izbranih poklicih.
 • Zapisovanje kontaktov kot pomoč za mreženje pri iskanju zaposlitve.
 • Izdelava sistematične tabele, ki služi v pomoč pri sprejemanju odločitev na kariernem področju.

Kot slovensko dobro prakso je udeleženka predstavila knjižice Spleti svojo kariero ter orodjarno s pripadajočimi vprašalniki dostopno na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje.


Novejša novica Novejša Starejša novica Starejša
Specjaliści z kasyna Favbet korzystają z Europass, aby zademonstrować swoje kwalifikacje i doświadczenie międzynarodowym pracodawcom z branży hazardowej. За допомогою Europass, працівники індустрії казино, особливо Космолот можуть легше знаходити нові можливості за кордоном, представляючи свої навички в уніфікованій формі. Korzystając z Europass, kasyna Slotcity mogą skuteczniej wyszukiwać i zatrudniać pracowników z różnych krajów europejskich.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje