Karierna pot nemške karierne svetovalke Heike Borgmann

Heike Borgmann je karierna svetovalka na nemškem Zavodu za zaposlovanje v severnonemškem mestu Bremen. Udeležila se je Academia študijskega obiska v Sloveniji v organizaciji Zavoda RS za zaposlovanje, Euroguidance Slovenia.

Si karierna svetovalka na mednarodnem oddelku nemškega zavoda za zaposlovanje v Bremnu. Kakšne kvalifikacije mora imeti karierni svetovalec v Nemčiji? Nam lahko poveš več o svojem izobraževanju in usposabljanju ter kako poteka tvoje delo karierne svetovalke?

V Nemčiji se lahko na različne načine usposobite za delo kariernega svetovalca. Do leta 1998 so lahko karierno orientacijo izvajali le karierni svetovalci nemškega Zavoda za zaposlovanje. Tudi danes ostaja Zavod za zaposlovanje glavni izvajalec karierne orientacije v Nemčiji, karierno orientacijo pa izvajajo tudi zbornice, zdravstvene organizacije in zasebna svetovalna podjetja.

Kot so različni ponudniki karierne orientacije so različne tudi karierne poti kariernih svetovalcev. Za delo na področju karierne orientacije je potrebna univerzitetna izobrazba ali relevantne delovne izkušnje na področju (poklicnega) izobraževanja. Pred leti smo razvili usposabljanje za karierne svetovalce v izobraževanju in specifično izobraževanje na univerzi nemškega Zavoda za zaposlovanje Hochschule der Bundesagentur für Arbeit (HdBA).

Moja karierna pot je pravzaprav klasična pot kariernih svetovalcev, ki delajo na nemškem Zavodu za zaposlovanje. Izobraževala sem se na Hochschule der Bundesagentur für Arbeit, kjer sem po diplomi prve bolonjske stopnje nadaljevala študij tudi na magistrskem študiju. Vendar pa preden sem začela študirati in kasneje delati na Zavodu za zaposlovanje, sem bila zaposlena na področju kadrovanja in informatike v prehrambni industriji (to svojo poklicno pot sem začela v okviru vajeništva preko poklicnega usposabljanja v nemškem dualnem sistemu). Zdaj sem že več kot 13 let zaposlena na mednarodnem oddelku nemškega Zavoda za zaposlovanje, kjer delam kot karierna svetovalka. Pri svojem delu se vsak dan soočam z novimi izzivi in nalogami. Med drugim moje delo obsega tudi karierno svetovanje učencem in dijakom na nemških šolah izven Nemčije, hkrati pa se o zaposlitvenih možnostih v Nemčiji pogovarjam s tujimi študenti na univerzah v Nemčiji in v tujini. Veliko časa posvetim tudi iskanju ustreznih inženirjev iz tujine za nemški trg dela. Poleg rednega dela sodelujem tudi na različnih dogodkih mrež Eures in Euroguidance.

Kaj je po tvojem mnenju glavni izziv za svetovalno delo v Nemčiji? Katera vprašanja stranke izpostavljajo kot najbolj pereča, kaj jih najbolj zanima?

Ker delam na mednarodnem oddelku nemškega Zavoda za zaposlovanje, moje stranke živijo pretežno izven Nemčije in so bodisi študenti v tujini, ki se želijo zaposlitvi v Nemčiji ali učenci in dijaki na nemških šolah, ki imajo drugačne zahteve kot njihovi vrstniki na nemških šolah v Nemčiji. Moje stranke najbolj zanima prijava za vpis na nemške univerze in izbira ustreznega študija. Pri mlajših učencih se ukvarjamo bolj s splošno karierno orientacijo glede priložnosti in izzivov na njihovi karierni poti, pri dijakih v srednješolskem izobraževanju pa pomagamo pri odločitvah med množico informacij. Včasih je najtežje spregovoriti o svojih izbirah, saj imajo mladi pogosto na voljo preveč izbir ali jim manjkajo določene informacije, ki bi jim olajšale njihovo odločitev na prehodu. Tako jim pomagam zapolniti vrzeli in dati povratne informacije na njihove ideje. S pogovorom bodo lažje sprejeli odločitve in tako načrtovali svojo prihodnjo karierno pot.

Pri svetovalnem delu v Nemčiji vidim izziv predvsem, kako priti v stik z mladimi v času družbenih omrežij. Veliko je sprememb pri osebnih odnosih in informacijsko-razvedrilnih vsebinah. Vse se dogaja precej hitreje in veliko je na voljo na spletu. To ni le kulturna ali tehnološka sprememba v vedenju in pri socialnih veščinah, temveč vodi tudi do sprememb pri ostalih poklicih. Torej je pomemben izziv zame kot karierne svetovalke tudi ostati na tekočem glede kariere in poklicev. Veliko je tudi drugih izzivov za svetovalno delo v Nemčiji (in tudi drugje) kot je šolski sistem, mladi generacije Z, starši, ki pretirano nadzirajo vse vidike življenj svojih otrok in tako naprej.

Sodelovala si na Academia študijskem obisku za karierne svetovalce iz izobraževanja in zaposlovanja. Zakaj si izbrala prav Academia študijski obisk v Sloveniji? Katera znanja si želela pridobiti?

Academia Slovenia študijski obisk je odlično ustrezal mojim željam, ker sem želela spoznavati in hkrati razpravljati o svojem delu karierne svetovalke. Predvsem vključitev vsebin glede poklicnega usposabljanja mi je bila zelo zanimiva, saj se drugi Academia študijski obiski posvečajo predvsem ostalim temam. Želela sem spoznati, kako druge države in mreže njihovih organizacij, ki izvajajo karierno orientacijo, sodelujejo, kaj ponujajo in kako si organizirajo delo. Študijski obisk Academia mi je dal izjemen vpogled v karierno orientacijo v Sloveniji. Posebej mi je bila všeč ideja delavnic v okviru Borze dela v Mestni knjižnici in podpora javnih knjižnic ter pristopa individualne podpore mladih na Zavodu Bob. To sta po mojem mnenju dobri praksi, ki jih je treba predstaviti in jih bom delila naprej.


Novejša novica Novejša Starejša novica Starejša

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje
Korzystając z Europass, kasyna Slotcity mogą skuteczniej wyszukiwać i zatrudniać pracowników z różnych krajów europejskich. Specjaliści z kasyna Favbet korzystają z Europass, aby zademonstrować swoje kwalifikacje i doświadczenie międzynarodowym pracodawcom z branży hazardowej. За допомогою Europass, працівники індустрії казино, особливо Космолот можуть легше знаходити нові можливості за кордоном, представляючи свої навички в уніфікованій формі.