Modularno usposabljanje kariernih svetovalcev (MUKS)

Na Zavodu RS za zaposlovanje smo v okviru projekta Razvoj storitev vseživljenjske karierne orientacije in nadaljnja krepitev Nacionalne koordinacijske točke za vseživljenjsko karierno orientacijo izoblikovali sodoben izobraževalni program Modularno usposabljanje kariernih svetovalcev.

Vseživljenjska karierna orientacija je že dolgo prepoznana kot pomembna, saj se vse bolj zavedamo, da na sodobnih dinamičnih življenjskih poteh ni več enostavnih karier. Ustrezna karierna orientacija prispeva k uresničevanju potrebe vsakega posameznika, da izpolni svoje potenciale in živi polno življenje. Pri tem praviloma ni prepuščen samemu sebi, saj mu v vseh življenjskih obdobjih in še zlasti na ključnih prelomnicah, ob prehodih ali zastojih stojijo ob strani usposobljeni karierni svetovalci.

Karierni svetovalci so v Terminološkem slovarčku karierne orientacije (2011) opredeljeni kot »strokovnjaki, ki so kompetentni za pomoč posameznikom pri sprejemanju in uresničevanju kariernih odločitev«. Predpostavlja se torej, da imajo karierni svetovalci kot strokovnjaki na različnih področjih delovanja širok spekter teoretičnih in praktičnih znanj ter ustrezne kompetence. A dejstvo je, da le-teh do nedavnega niso mogli nikjer pridobiti, saj je Slovenija ena izmed redkih držav EU, v kjer ni na voljo formalnega izobraževanja za karierne svetovalce. Izobrazbeni profili strokovnih delavcev, ki se pri nas posvečajo kariernemu svetovanju, so zelo raznoliki, prav tako njihova usposobljenost. V organizacijah, ki nudijo storitve karierne orientacije, izvajajo različna krajša interna izobraževanja in usposabljanja, vendar le-ta ne zadostijo potrebi po celostnem zagotavljanju kakovosti, sistemskem delovanju in koherentni ureditvi karierne orientacije v Sloveniji.

Zato smo na Zavodu RS za zaposlovanje, v okviru takratnega projekta »Nacionalna koordinacijska točka za vseživljenjsko karierno orientacijo«, prvič tudi v Sloveniji izoblikovali sodoben izobraževalni program: Modularno usposabljanje kariernih svetovalcev (MUKS). Pilotna izvedba MUKS-a je potekala od decembra 2014 do junija 2015 in je nudila do tedaj najbolj obsežen nabor znanj in veščin s področja vseživljenjske karierne orientacije. Čeprav izobraževanje ni omogočilo pridobitve poklicne kvalifikacije je bilo pripravljeno na osnovi kompetenčnega modela, ki ga je razvila Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, in tako skladno s priporočili za oblikovanje formalnih programov izobraževanja. Končna evalvacija Pedagoškega inštituta je potrdila uspešnost MUKS-a tako glede zadovoljstva udeležencev kot tudi z vidika razvoja temeljnih poklicno specifičnih spretnosti in kompetenc.

Potreba po enotnem izvajanju vseživljenjske karierne orientacije na nacionalnem nivoju in izobraževalnem programu za karierne svetovalce še vedno ostaja, zato trenutno poteka posodobljena izvedba MUKS-a. Izobraževanje poteka v okviru projekta »Razvoj storitev vseživljenjske karierne orientacije in nadaljnja krepitev Nacionalne koordinacijske točke za vseživljenjsko karierno orientacijo (NKT VKO)«, sofinanciranega s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Program je multidisciplinarno oblikovan in sestavljen iz štirih modulov (140 pedagoških ur), ki pokrivajo širok nabor različnih splošnih tem in izbirnega modula (dodatnih 20 pedagoških ur), ki predstavlja specifično temo za posamezno strokovno skupino. Udeleženci lahko izkoristijo tudi do 3 ure individualnega coachinga.

Tokrat je v praktično usmerjeno usposabljanje vključenih 60 udeležencev, ki se ukvarjajo s kariernim svetovanjem na različnih področjih (v izobraževanju, zaposlovanju, kadrovskih službah, nevladnih organizacijah in drugod). Pomembna dodana vrednost usposabljanja je tudi mreženje, druženje ter izmenjava izkušenj med udeleženci, saj je eden izmed ciljev MUKS-a tudi povezovanje in krepitev poklicne identitete kariernih svetovalcev. MUKS izvaja skoraj 40 domačih in tujih strokovnjakov za posamezno tematiko vseživljenjske karierne orientacije, ki s svojim poglobljenim znanjem in bogatimi izkušnjami pa udeležence seznanjajo z uporabnimi metodami, pripomočki in tehnikami ter jim nudijo podporo pri uporabi novih znanj in veščin v njihovo konkretno svetovalno delo.

V prihodnosti načrtujemo dodatne izvedbe MUKS-a, zato vas, če vam je tematika blizu ali pa se želite morda tudi vi vključiti v usposabljanje,vabimo vas k spremljanju našega spletnega mesta, kjer vas redno obveščamo o aktualnih dogodkih in vam predstavljamo zanimivosti s področja vseživljenjske karierne orientacije.


Novejša novica Novejša Starejša novica Starejša

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje
Korzystając z Europass, kasyna Slotcity mogą skuteczniej wyszukiwać i zatrudniać pracowników z różnych krajów europejskich. Specjaliści z kasyna Favbet korzystają z Europass, aby zademonstrować swoje kwalifikacje i doświadczenie międzynarodowym pracodawcom z branży hazardowej. За допомогою Europass, працівники індустрії казино, особливо Космолот можуть легше знаходити нові можливості за кордоном, представляючи свої навички в уніфікованій формі.