Euroguidance knjižnica v Kariernem središču Ljubljana

Intervju z Nevenko Terdič, knjižničarko v Euroguidance knjižnici in informatorko Kariernega središča Ljubljana, ki deluje pod okriljem Nacionalnega centra za informiranje in poklicno svetovanje na Zavodu RS za zaposlovanje.

Kaj je karierno središče?

Karierna središča delujejo kot del Zavoda RS za zaposlovanje na uradih za delo po vsej Sloveniji kot tudi pri nekaterih zunanjih izvajalcih. Osrednje karierno središče je v Ljubljani. V letošnjem decembru obeležujemo dvajseto obletnico delovanja našega kariernega središča, ki smo ga v preteklosti imenovali Center za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS).

V kariernih središčih lahko samostojno ali s pomočjo kariernih svetovalcev dostopate do pripomočkov za samostojno iskanje zaposlitve in vodenje kariere ter se udeležujete kratkih delavnic veščin iskanja zaposlitve ali predstavitev aktualnih prostih delovnih mest, ki jih organiziramo v sodelovanju z delodajalci.

Kakšne informacije ponujate v Euroguidance knjižnici Kariernega središča Ljubljana?

Knjižnica Kariernega središča Ljubljana in obenem knjižnica Euroguidance Slovenija je s svojo ponudbo in dejavnostmi vpeta v proces vseživljenjske karierne orientacije kot podpora informiranju mladih kot tudi brezposelnih in iskalcev zaposlitve na njihovi karierni poti.

Z obsežnim gradivom (informativne mape, brošure, knjige, drobni tisk, časopisi) si pomagajo tako karierni svetovalci kot naši uporabniki, ki načrtujejo svojo karierno pot. Poklic in poti do poklica so osrednja tema naše knjižnične zbirke in naših ostalih storitev. Prvi del knjižnice je namenjen pretežno iskalcem zaposlitve, drugi del pa vsem, ki jih zanima izobraževanje.

Kdo so vaši obiskovalci in kaj jim nudite?

Knjižnica je namenjena vsem, ki jih zanimajo teme s področja vseživljenjske karierne orientacije, izobraževanja, zaposlovanja, zakonodaje in različnih finančnih pomoči. Med našimi dejavnostmi so informiranje, karierno svetovanje in izvedba delavnic za iskalce zaposlitve. Karierni svetovalci pomagajo mladim ob prehodih v nadaljnje izobraževanje, izvajajo različna testiranja (npr. Kam in kako) ter svetujejo pri odločitvah na izobraževalni in karierni poti.

Karierno svetovanje za mlade se izvaja vsako sredo popoldne. Mladi lahko raziščejo poti v različne poklice sami ali s pomočjo kariernega svetovalca. S svetovalni delavci osnovnih in srednjih šol imamo dogovorjene obiske za skupine mladih zaključnega letnika. Takrat jim predstavimo našo svetovalno dejavnost, možnost testiranja, ogledajo si Euroguidance knjižnico z informacijami o šolah in poklicih. V naši knjižnici so predstavljene vse srednje, višje, visoke šole in druge izobraževalne organizacije z novostmi v šolskem in študijskem letu z razpisi, omejitvami vpisa in drugimi podrobnostmi.

Kot pomoč pri uspešnem iskanju zaposlitve se lahko naši uporabniki udeležijo informativnih predstavitev in različnih modularnih delavnic (Dobra prijava, Informativni seminar za mlade, Iskanje zaposlitve s pomočjo družbenih omrežij, Osnove računalništva, Pregled pisne dokumentacije za prijavo na delovno mesto, Trening zaposlitvenega razgovora, Izberem spremembo, Moja karierna zgodba, Odgovoren.si, Samopromocija, Samoocena). Organiziramo pa tudi srečanja z delodajalci ter Eures seminarje za iskalce zaposlitve v drugih evropskih državah.

Pogosto gostimo tudi karierne svetovalce iz ostalih evropskih držav v okviru Academia in študijski obiskov.

Posredujete tudi informacije mladim, ki jih zanima mobilnost v tujini?

Tako je, predvsem z zbranimi gradivi in kontakti in s pretokom informacij med sodelavci Euroguidance mreže. Mladim, ki jih zanima izobraževanje v evropskih državah predstavimo spletni portal Learning Opportunities and Qualifications in Europe, ki ponuja z informacije o izobraževanju in kvalifikacijah v Evropi in tudi v Sloveniji.


Novejša novica Novejša Starejša novica Starejša

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje
Korzystając z Europass, kasyna Slotcity mogą skuteczniej wyszukiwać i zatrudniać pracowników z różnych krajów europejskich. Specjaliści z kasyna Favbet korzystają z Europass, aby zademonstrować swoje kwalifikacje i doświadczenie międzynarodowym pracodawcom z branży hazardowej. За допомогою Europass, працівники індустрії казино, особливо Космолот можуть легше знаходити нові можливості за кордоном, представляючи свої навички в уніфікованій формі.