Odprte značke, digitalna potrdila pridobljenih znanj

Odprte značke (Open badges) so digitalna potrdila dosežkov, pridobljenih v formalnem ali neformalnem izobraževanju. Nacionalni Center Europass je v marcu 2020 zaključil sodelovanje v mednarodnem projektu, ki je testiral objavo formalnih izobraževalnih programov v digitalnem okolju.

Za začetek, kaj sploh so odprte značke (Open badges)? Gre za elektronska potrdila dosežkov, tako formalnih kot neformalnih. Odprte značke so potrdila, izdana v elektronski obliki, ki temeljijo na vnaprej dogovorjenih kriterijih in opravljenih nalogah. V mednarodnem okolju so najbolj priznane odprte značke, izdane v okolju verificiranih izdajateljev (teh je na globalni ravni trenutno osemnajst). Te platforme temeljijo na odprtokodnem sistemu, zato so te odprte značke lahko prenosljive, poleg tega lahko vsak prejemnik takoj preveri, kdo je izdajatelj in kakšni so kriteriji za pridobitev posamezne odprte značke.  Sistem se uveljavlja zlasti od leta 2014 (izdanih je bilo že več kot 14 milijonov odprtih značk).

V projektu smo sodelovali s podjetjem Digital Me iz Velike Britanije, ki je skrbnik ene od osemnajstih platform na globalni ravni – platforme Acclaim (kot zanimivost, na tej platformi ima svoje odprte značke tudi podjetje IBM).  Na platformo smo uspeli skoraj v celoti umestiti vsebino dokumenta Priloga k spričevalu, ki opisuje izobraževalna programa Frizer ter Gostinske in hotelske storitve. V sklepnem delu projekta smo odprte značke za ta dva izobraževalna programa tudi testirali z dijaki Srednje frizerske Šole Ljubljana in Šolskega centra Velenje.

V anketi, ki smo jo izvedli po testiranju, je 88% vprašanih dijakov odgovorilo, da bi uporabo Odprtih značk priporočili prijateljem, kar 63% pa meni, da jim bo Priloga k spričevalu koristila pri iskanju zaposlitve.

S projektom ABECS Erasmus+ želimo v Sloveniji širiti ozaveščanje o pomenu in koristih digitalnih potrdil ter vključevati Slovenijo v sodobne trende zapisovanja učnih dosežkov.

Официальный сайт Вавада казино и рабочее зеркало предлагает удобный кабинет и тысячи интересных автоматов. Максимальная отдача — 98%. Чтобы испытать удачу, пройдите регистрацию, пополните счет и получите бонус 100 фриспинов.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje