Priprava mladih na vstop v svet zaposlovanja

Mreže Europass, Euroguidance in NEC EQF Slovenija smo v aprilu organizirale dogodek za šolske svetovalce na temo priprave mladih za vstop na trg dela.

Predstavile smo, kako lahko mladim pomagajo karierna središča in spoznali delo kariernega središča, ki deluje na eni od srednjih šol. Predstavili smo uporabnost orodij Europass za delo z mladimi ter se o izzivih sodobnega trga dela pogovarjali z  direktorjem ene izmed največjih kadrovskih agencij v Sloveniji. Vodja nacionalne točke SOK EOK je predstavila evropsko klasifikacijo kvalifikacij, s predstavniki nevladnih organizacij in študentskega servisa pa smo se pogovarjali o možnostih in pomenu pridobivanja neformalnega znanja že v času šolanja. 

Kratka predstavitev sodelujočih:

Peter Bruvo je direktor projektov pri podjetju Kariera, ki deluje od leta 2006 in je po obsegu poslovanja druga največja kadrovska agencija v Sloveniji. Zaradi aktivnega dela na področju povezovanja kadrov in delodajalcev na različnih področjih ima dragocen uvid v pomen kompetenc v svetu zaposlovanja.

Uroš Kopavnik je karierni svetovalec Kariernega središča Kranj, ki deluje v okviru mreže kariernih središč Zavoda RS za zaposlovanje. Je izkušen svetovalec, ki ga veseli zlasti delo z mladimi, ter avtor številnih člankov, priročnika, delavnic in predavanj iz področja učinkovitega iskanja zaposlitve in vodenja kariere. Med drugim je tudi prostovoljec, aktiven v Zavodu Nefiks. 

Marina Vodopivec je organizatorica aktivnosti kariernega centra Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani. Sodeluje z delodajalci ter za dijake in študente pripravlja dodatna izobraževanja v zvezi z iskanjem zaposlitve. 

Urška Marentič, v. d. direktorja na Centru RS za poklicno izobraževanje, je vodila pripravo Slovenskega ogrodja kvalifikacij in njegovo umestitev v Evropsko ogrodje kvalifikacij v letih 2009 – 2014, trenutno pa vodi Nacionalno koordinacijsko točko ter projekt Registra kvalifikacij. Je članica več mednarodnih strokovnih skupin pri Evropski Komisiji, med drugim Strokovne skupine za klasifikacijo ESCO, ki kategorizira spretnosti, kompetence, kvalifikacije in poklice pomembne za trg dela EU.

Špela Pogačnik Nose, koordinatorica Nacionalnega Europass, ki ima sedež na Centru RS za poklicno izobraževanje, vodi projekt Europass v Sloveniji vse od implementacije leta 2005. Koordinira sisteme za izdajo potrdil Europass Mobilnost in Priloga k spričevalu ter predstavlja sistem Europass širši javnosti, zlasti iskalcem zaposlitve ter mladim. 

Alenka Blazinšek je dolgoletna sodelavka in strokovna vodja Zavoda Nefiks, ki je izjemno dejaven na področju podpore mladim pri kariernem razvoju in zaposlovanju. Je vodja različnih projektov za mlade (Karierni klubi, Tutorji, Kolegice) ter vodja razvoja orodja za beleženje kompetenc e-Nefiks. 

Matej Cepin je direktor Socialne akademije, nevladne organizacije, ki deluje na področju državljanske vzgoje in pospešuje civilne pobude. V okviru projekta Inkubator 4.0 je bil urednik publikacije »Moj korak naprej – vodnik po poti odkrivanja osebnega poslanstva in vizije«, namenjen mladim pri odkrivanju svojih kariernih ciljev.

Maruša Goršak, pedagoginja-andragoginja z raznolikimi izkušnjami s področja karierne orientacije (E-študentski servis, Kadis, kadrovsko izobraževalni inžiniring d.o.o.) vodi karierne programe za starše, strokovne sodelavce, mladino in iskalce zaposlitve. Ob tem redno izvaja individualna karierna svetovanja za mladostnike in odrasle, ki želijo spremeniti tok svoje kariere.

Seminar za šolske svetovalce bomo ponovili v mesecu septembru. Dogodek je za udeležence brezplačen. Prijave sprejemamo na elektronski naslov zlata.slibar@ess.gov.si.


Novejša novica Novejša Starejša novica Starejša

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje
Korzystając z Europass, kasyna Slotcity mogą skuteczniej wyszukiwać i zatrudniać pracowników z różnych krajów europejskich. Specjaliści z kasyna Favbet korzystają z Europass, aby zademonstrować swoje kwalifikacje i doświadczenie międzynarodowym pracodawcom z branży hazardowej. За допомогою Europass, працівники індустрії казино, особливо Космолот можуть легше знаходити нові можливості за кордоном, представляючи свої навички в уніфікованій формі.