Mateja Sedej

Dobra kombinacija vloge sta Europass CV in osebni povzetek posameznika, ki ga spiše sam in ga lahko torej povsem svobodno vsebinsko in oblikovno strukturira.

Mateja Sedej , direktorica Službe za kadre in organizacijo pri Abanki

Kako pomembno vlogo ima pri zaposlovanju dober življenjepis?

Prvi vtisi so vedno pomembni, le enkrat jih lahko naredimo, popravnega izpita ni. Z življenjepisi je podobno. Še več, na podlagi dobrega življenjepisa se nekdo odloči, ali nas bo povabil na pogovor ali ne. So naša osebna izkaznica, naš »brand«, vstopnica za naprej. Zato: da, dober življenjepis je pomemben pri kadrovanju in zaposlovanju. To je tako kot dobra reklama, v poplavi vsega se praviloma odločamo za tisto, kar odstopa od povprečja.

Kakšen življenjepis naredi na vas najboljši vtis, če govorimo zgolj o obliki?

Zanimivo vprašanje, ki ima zagotovo precej kompleksno ozadje. Vsebinsko in oblikovno dobro zasnovan življenjepis v kombinaciji z vtisom, ki ga naredimo na osebnem razgovoru, naredi portret posameznika. Govorimo o procesu osebnega brandinga.

Odtise svoje osebnosti in vedenja pa nevede puščamo marsikje, zakaj ne tudi v življenjepisu, v njegovi zasnovi in obliki zapisa. Konec koncev je to dokument, ki odraža to, kar smo. Dokument, ki pove, kaj počnemo v življenju, kje smo bili uspešni, kaj znamo, kaj nam je pomembno, s čim se ukvarjamo, kakšne cilje si zastavljamo. Zato je to, kako življenjepis zasnujemo, kakšno pisavo uporabimo, velikost besedila, kako uporabimo slikovna dopolnila, barve, kako se izražamo, kadroviku vedno zanimiva in pomembna dodatna informacija. Tako kot smo si ljudje različni, tako so različne tudi oblike življenjepisa. Sama sicer rada preberem Europass CV, ker je strukturiran in se hitro prebere, po drugi strani pa precej ukalupi del človekovega izražanja. Zato so mi všeč tudi življenjepisi, ki jih ljudje spišejo sami in si pri tem dopustijo tudi malo umetniške svobode izražanja.

Katere prednosti ima po vašem oblika Europass?

Prednost te oblike je vsekakor v tem, da se zelo hitro prebere, je pregledna, urejena, ima vnaprej določeno metodologijo vrednotenja znanja in izkušenj in je zato kadroviku s tega vidika precej uporabna. Pogosto je namreč treba pregledati in razvrstiti sto in več vlog naenkrat. Dobra kombinacija vloge sta Europass CV in osebni povzetek posameznika, ki ga spiše sam in ga lahko torej povsem svobodno vsebinsko in oblikovno strukturira. Slednji recimo lahko pomeni osebno izkaznico na eni strani.

Na kaj bi morali biti kandidati pri pisanju življenjepisa bolj pozorni?

Jasnost, jedrnatost, ciljna usmerjenost, ključni dosežki v karieri in življenju nasploh, predvsem pa edinstvenost posameznika. To so bistvene sestavine, ki jih je pomembno upoštevati pri pisanju. Preveč praznega besedičenja lahko hitro odvrne bralca.

Vprašajte se: če bi bili na mestu tistega, ki izbira, zakaj bi izbrali ravno vas?

V čem ste drugačni? Izpostavite, kar vas razlikuje od drugih, kar bo drugače od drugih kandidatov, ki bodo po kvalifikacijah ekvivalentni vam. Všeč so mi življenjepisi, ki poudarijo edinstvenost človeka.

Ali na razgovoru za službo kandidate sprašujete o tem, kar zapišejo v življenjepisu?

Seveda, a to so nam po navadi le osnovna izhodišča. Vsekakor se osredotočamo na stvari, ki nas posebej zanimajo, o njih povprašamo več. Recimo o preteklih izkušnjah, dosežkih. Kaj vprašamo in čemu dajemo več poudarka, je odvisno tudi od položaja, za katerega nekdo kandidira, pa navsezadnje tudi od tega, kako gostobeseden je bil kandidat v svojem življenjepisu. Logično in pogosto je, da tehnični profili v primerjavi z družboslovnimi pišejo manj, slednji pa se pogosto kar malo (pre)več razpišejo. Jasnost in jedrnatost je zlato pravilo. Velja za tisto, kar je zapisano in kar je povedano.

Kateri nasvet bi na splošno dali iskalcem zaposlitve, kako naj naredijo dober prvi vtis?

Bodite iskreni in poudarite tisto, kar vas definira in v čemer se razlikujete od drugih. Ne skušajte biti drugačni, kot ste. Izstopajte s svojo unikatnostjo.

V lekarnah lahko kupite tablete ali druge oblike Zdravila za pomoč pri opuščanju kajenja zdravil iz potence. Razlikujejo se po učinkovini in drugih značilnostih. Pred uporabo morate natančno prebrati navodila in pojasniti odmerjanje. Med najučinkovitejša zdravila za potenco spadajo: Sredstva za potenco.

Официальный сайт Вавада казино и рабочее зеркало предлагает удобный кабинет и тысячи интересных автоматов. Максимальная отдача — 98%. Чтобы испытать удачу, пройдите регистрацию, пополните счет и получите бонус 100 фриспинов.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje