Maja Pene

Mislim, da je ta oblika življenjepisa dobra, saj kandidata pri pisanju vodi skozi neko ustaljeno strukturo.

Maja Pene , vodja kadrovske službe v podjetju D.Labs

Ali pri iskanju kadrov uporabljate Europass življenjepis? Ste naklonjeni življenjepisom, zapisanim v tej obliki?

Zapovedane forme življenjepisov nimamo. Prejemamo različne oblike življenjepisov, ki jih vse pregledamo oziroma preberemo. Ta oblika življenjepisa je dobra, saj kandidata pri pisanju vodi skozi neko ustaljeno strukturo. Tako je kandidat primoran izpostaviti svoje ključne podatke kot so naziv delovnega mesta, podjetje v katerem je delal, trajanje zaposlitve, ključne delovne naloge ter glavni dosežki. Prejela in prebrala sem že ogromno življenjepisov in ključno pri življenjepisu je to, da je napisano kratko, jedrnato, razumljivo in predvsem povezano z delovnim mestom, na katerega se kandidat prijavlja. Mene osebno zelo prepričajo tudi oblike življenjepisov, ki so jih posamezniki sami oblikovali, saj se vidi, da so v to vložili veliko truda in jim je pomembno, da naredijo dober vtis že z življenjepisom, ki je dejansko prvi stik posameznika s podjetjem.

Kako na podlagi življenjepisov izberete kandidate za razgovor? 

V zaposlitvenem oglasu navedemo kaj pričakujemo od kandidata. Kot prva, ki bere prejete prošnje najprej preverjam ustreznost kandidatov glede na naše zahteve. Glede na to, da sodimo v gospodarski sektor, formalna izobrazba pri nas ni tako zelo pomembna, zato običajno najprej pregledamo izkušnje in znanja, ključna za razpisano delovno mesto.

Česa naj se kandidati pri pisanju življenjepisov izogibajo?

Življenjepis je nekakšen oglas, predstavitev samega sebe. Vsebovati mora podatke, ki so relevantni za posamezno delovno mesto. Zelo me zmoti, če se iz življenjepisa vidi, da nekdo niti ne ve na katero delovno mesto se prijavlja ali pa v prijavi celo navede napačno delovno mesto. V takšnih primerih dobiš občutek, da si kandidat priložnosti o morebitnem sodelovanju z nami v resnici ne želi tako močno. Ni pa to odločilni faktor morebitne zavrnitve. Pomembne so izkušnje, znanja ter pretekli glavni dosežki, povezani s prostim delovnim mestom. Te naj kandidati vsekakor izpostavijo.

Kako izberete kandidate za razgovor kadar veliko kandidatov ustreza zahtevanim kriterijem?

Že preden gremo v objavo zaposlitvenega oglasa, interno sestavimo t.i. zaposlitveni tim, ki ga sestavljamo predstavnik kadrovske službe, mentor ali nekdo, ki bo neposredno sodeloval z novim zaposlenim ter vodja oziroma direktor področja, kjer bo novo zaposlena oseba delala. Po prvi selekciji življenjepisov z moje strani, dobijo v pregled življenjepise tudi mentorji oziroma bodoči sodelavci, ki ocenijo življenjepise v skladu z internim dogovorom. Če je po drugem situ še vedno veliko takih, ki ustrezajo našim zahtevam, sledijo telefonski intervjuji. Sledi osebni razgovor, na katerega povabimo tiste, ki so bili po telefonskem intervjuju uvrščeni v naslednji krog.

Kaj jih sprašujete na razgovoru?

Na prvih intervjujih sprašujemo splošne stvari. Preverimo seveda znanja in izkušnje, ki jih posameznik navaja v življenjepisu. Če nekdo navaja, da ima izjemne pogajalske sposobnosti, ga prosimo naj navede primer, ko so te prišle do izraza. Kolegi postavljajo vprašanja, povezana s tehničnim znanjem. Vprašamo jih tudi recimo kaj počnejo v prostem času, kakšni so njihovi hobiji, kateri je njihov največji dosežek, na kaj so najbolj ponosni. Ker pa je prvi stik zagotovo premalo, da bi lahko ocenili znanja in kompetence posameznika, sledi t.i. “testni dan”; dan, ki ga preživi kandidat z nami in mi z njim. To je izjemna priložnost, da posameznik začuti utrip podjetja, kulturo in energijo ter spozna morebitne bodoče sodelavce. Posameznik se kasneje tako lažje odloči, ali je to pravo podjetje zanj ali ne. Hkrati dobi posameznik testno nalogo, s katero preverjamo tehnična znanja. Mi pa se lažje odločimo ali bo posameznik izbran za naslednji krog intervjujev ali ne. No, intervjuji se med seboj razlikujejo, ne sprašujemo vedno ista vprašanja, saj so si tudi posamezniki med seboj zelo različni.

Ali na razgovorih preverjate tudi kompetence?

Seveda. Znanja in izkušnje, zahtevane za določeno delovno mesto, preverjamo skozi intervjuje, realno sliko pa dobimo z rešitvijo naloge, ki jo pripravijo posamezniki na testnem dnevu. Ključnega pomena pa je to, kako se posameznikove vrednote skladajo z vrednotami podjetja in ali posameznika vidimo, kot del naše kulture.

Kako iskren naj bo kandidat na razgovoru?

Neiskrenost se dolgoročno ne izplača, saj imajo pri nas vsi novo zaposleni poskusno dobo, med katero jih spremlja mentorska ekipa in se skozi delo hitro prepozna prvotna neiskrenost. Sicer se pa že tekom intervjujev zelo hitro vidi kdo je iskren in kdo ne. Tudi zaradi tega sem jaz kot predstavnica kadrovske službe prisotna na vseh intervjujih. Opazujem veliko več kot sprašujem. 🙂 

Lahko iskrena izjava nekoga, da je denimo površen, zapre vrata do želene zaposlitve?

Nikakor ne. To je veščina, ki jo s treningom lahko odpravimo (če govorimo o površnosti) oziroma pridobimo kakšno drugo veščino, ki je ključna za določeno delovno mesto.

Официальный сайт Вавада казино и рабочее зеркало предлагает удобный кабинет и тысячи интересных автоматов. Максимальная отдача — 98%. Чтобы испытать удачу, пройдите регистрацию, пополните счет и получите бонус 100 фриспинов.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje