Barbara Vrtačnik

Glede na povratne informacije naših strank sta prednosti Europassa enakopravnost pri predstavitvi kandidatov in to, da obide kulturne razlike pri prijavah na zaposlitve v različnih državah.

Barbara Vrtačnik , direktorica Območne službe Ljubljana na Zavodu za zaposlovanje RS

Kako pomemben je življenjepis pri iskanju zaposlitve?

Življenjepis je del prijave na prosto delovno mesto in zagotovo prva vstopna točka, prva osebna izkaznica, s katero se kandidat na kratko predstavi delodajalcu. Zato se je vselej treba vprašati, kaj poudariti, da bom deloval zanimivo, da bom vzbudil delodajalčevo pozornost. Morda je to življenjepis, nemara so to reference. Morda je za želeno delovno mesto pomembno, da napišem dobro spremno pismo.

Kako ocenjujete življenjepis v obliki Europass?

Na Zavodu za zaposlovanje – Območna služba Ljubljana menimo, da je Europass zelo uporabno orodje, predvsem zaradi dobre strukture in zaporedja rubrik. Zelo uporabna je pomoč v več jezikih – mi brezposelnim in iskalcem zaposlitve (za iskanje v RS in v EU) predstavimo Europass predvsem kot orodje v pomoč pri pripravi CV-ja in spremnega pisma, ker imajo že v aplikaciji v pomoč pripravljene fraze v vseh jezikih EU. Prav tako so na spletni strani še druga orodja, ki iskalcem zaposlitve lahko olajšajo pripravo mednarodnega življenjepisa – prevajalniki, primeri življenjepisov v vseh jezikih EU, struktura izobraževanja in stopnje izobraževanja v Sloveniji, jezikovna znanja – samoocenjevalna lestvica s pojasnili, možnost poznejšega urejanja in prilagajanja CV-ja. Aplikacija omogoča tudi dodajanje drugih datotek, spletnih strani, videov.

Katere so prednosti in katere slabosti Europassa?

Po naših videnjih in povratnih informacijah naših strank – brezposelnih, iskalcev in delodajalcev – sta prednosti Europassa enakopravnost pri predstavitvi kandidatov in to, da obide kulturne razlike pri prijavah na zaposlitve v različnih državah. Delodajalcem omogoča poenoteno merljivost zahtev, ki jih imajo za posamezno delovno mesto. Z enotno, sistematizirano obliko se izognemo dolgoveznim monologom posameznih kandidatov. Pri drugih oblikah imajo prednost kandidati z močnimi kompetencami pisnega izražanja, kar pa ni vedno to, kar delodajalec potrebuje, zato je to lahko celo zavajajoče. Po drugi strani je šibka točka Europassa, da ne odraža dovolj kandidatove osebnosti, zaradi poenotene oblike lahko kandidat v kupu prošenj ostane neopažen, delodajalec lahko meni, da se, če je uporabil že oblikovan življenjepis, pri pisanju ni dovolj potrudil. Zato pri svojem delu brezposelnim in iskalcem vedno svetujejo, naj razmislijo, kdaj ga uporabiti in kdaj ne. Priporočamo ga denimo za bolj konvencionalna delovna mesta in za mednarodne razpise.

Je bolje, da je življenjepis krajši ali daljši?

Sama menim, da je najbolje, če sta tako spremno pismo kot tudi življenjepis dolga eno stran. Življenjepis se lahko podaljša na dve strani, če denimo dodamo še jezikovna znanja, a tudi to se lahko napiše krajše. Pomembno je, da kandidat navede v življenjepisu bistvo, tako da tisti, ki išče nove sodelavce, na razgovoru, ko ima življenjepis pred seboj, takoj vidi, za koga gre, in mu ni treba listati po prilogah oziroma celih straneh.

Je dobro, da ob življenjepisu in spremnem pismu prijavi na zaposlitev dodamo tudi priporočila nekdanjih delodajalcev?

Vedno je dobro imeti kako dobro referenco, ne le popis, kje vse si delal, ampak tudi, kako si se izkazal na tem delovnem mestu, kako te bivši delodajalec ocenjuje kot sodelavca. Seveda pa je treba takšne priloge dodajati z zdravo mero razuma in dodati priloge, ki bodo v dani situaciji, za delovno mesto, za katero kandidiraš, primerne.

Ali vi v vlogi delodajalca na razgovorih za službo postavljate kakšna vprašanja iz življenjepisa?

Seveda. Na kandidata, ki je vabljen na razgovor, se pripravim. Pregledam vse, kar je poslal, reference, življenjepis, in iz tega izluščim vprašanja. Običajno malce potipam področje izobraževanja, zanima me denimo, ali se je kaj dodatno izobraževal in zakaj se je dobro ocenil na določenem področju. Želim, da mi obrazloži kompetence, ki jih je navedel. Na človeka se moraš pripraviti, tako učimo tudi naše svetovalce. Ne le ker potem bolje veš, kakšne možnosti ima kandidat za določeno delovno mesto, ampak tudi zato, da kandidat vidi, da si se pripravil, da ti je bilo mar.

Se mora tudi kandidat pripraviti na razgovor na ta način?

Absolutno. Pripravljen mora biti na vprašanja v zvezi z vsem, kar je zapisal v življenjepisu. Jasno je, da mora biti vse, kar je navedeno tam, resnično, od izobrazbe do kompetenc, delovnih izkušenj. Sicer pa pri nas brezposelnim svetujemo, naj kandidat razišče delodajalca, da na razgovoru o njem ve čim več. Če se da, naj pridobi informacije, kakšni so osebni dohodki, kakšno je vzdušje v podjetju, kakšen je rating podjetja od zaposlenih na oddelku, kamor se prijavlja. Danes je veliko teh podatkov mogoče najti na internetu. Priprave na posamezen razgovor za službo bi morale trajati najmanj štiri ure.

Официальный сайт Вавада казино и рабочее зеркало предлагает удобный кабинет и тысячи интересных автоматов. Максимальная отдача — 98%. Чтобы испытать удачу, пройдите регистрацию, пополните счет и получите бонус 100 фриспинов.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje