Gašper Žerovnik

Ko strokovne službe pregledujejo na desetine ali stotine prijav in življenjepisov za posamezno razpisano delovno mesto, je to delo veliko lažje, kadar so življenjepisi enako strukturirani.

Gašper Žerovnik , direktor strateškega razvoja, informatike in upravljanja s človeškimi viri pri Union Hotels Collection

Kako pomembno vlogo ima pri zaposlovanju dober življenjepis?

Delodajalci najpogosteje prejmemo vlogo za prijavo skupaj z življenjepisom. Kar pomeni, da na neki način življenjepis naredi prvi vtis. In dober prvi vtis je zagotovo pomemben. Oblikovno gledano je pomembno, da je življenjepis sistematično strukturiran, da ni predolg, a da hkrati vsebuje vse bistvene podatke. V osnovi je zelo dobrodošlo, da kandidat napiše življenjepis, ki se v čim večji meri nanaša na delovno mesto, na katero se kandidat prijavlja. Poleg tega pa je, poleg izobrazbe in drugih formalnih dosežkov, izredno pomembno, da se vsak posameznik dobro vključi v kolektiv oziroma kulturo podjetja. Zato je vsekakor dobrodošlo v življenjepis vključiti tudi kakšno zanimivo informacijo ali dosežek, ki kandidata posebej razveseljuje oziroma na katerega je kandidat posebej ponosen. Lahko tako iz poklicnega kot tudi iz zasebnega življenja. 

Kako primeren se vam zdi pri iskanju kandidatov Europass življenjepis?

Običajno kandidati sledijo priporočenim smernicam za pisanje življenjepisov in uporabljajo Europass predlogo, kar jim omogoča, da so življenjepisi ustrezno strukturirani, enovita oblika pa tudi strokovnim službam olajša delo. Ko strokovne službe pregledujejo na desetine ali stotine prijav in življenjepisov za posamezno razpisano delovno mesto, je to delo veliko lažje, kadar so življenjepisi enako strukturirani. Podatki so vedno na istem mestu in tako jih je veliko laže preveriti. Hkrati pa se bistveno zmanjša možnost, da se kakšen ključen podatek spregleda.

Ali na razgovoru za službo kandidate sprašujete o tem, kar zapišejo v življenjepisu?

Z življenjepisi se pred razgovorom podrobno seznanimo in običajno ne iščemo odgovorov, ki so že vnaprej podani v življenjepisu. Je pa razgovor za službo odlična priložnost, da se podrobneje pogovorimo o določenih izkušnjah, ki so navedene v življenjepisu. Na razgovorih za službo se najprej poskušamo predstaviti in med seboj bolje spoznati. To da kandidatom in nam priložnost, da lahko podrobneje predstavimo poslovno in delovno okolje ter se nadalje podrobneje pogovorimo o njihovih željah in ambicijah, ki jih nato poskusimo uskladiti z aktualnimi ali bodočimi potrebami podjetja. V osnovi je naša iskrena želja, da se zaposleni pri nas dobro počutijo in da jih delo, ki ga opravljajo, stimulira, veseli in jim omogoča nadaljnji poklicni in osebnostni razvoj. Zato je ta del razgovora bistvenega pomena.

Kateri nasvet bi na splošno dali iskalcem zaposlitve, kako naj naredijo dober prvi vtis?

Če gre za prvi vtis v pisni obliki, kot je v primeru življenjepisa, naj bodo v njem posebej izpostavljene veščine, znanja in izkušnje, ki so relevantne in so bistvenega pomena za delovno mesto, na katero se iskalec prijavlja. Če je prvi vtis razgovor v živo, pa sta  iskren, pozitivni odnos tisti, ki naredita res dober vtis.

Vam je kak (dober) življenjepis, ki ste ga kdaj prebirali, ostal še posebej v spominu? 

Iskreno ne verjamem, da obstajajo dobri in slabi življenjepisi. Obstajajo le bolj ali manj ustrezne prijave oziroma kandidati za neko razpisano delovno mesto. Isti življenjepis bi lahko neki delodajalec ocenil kot odličen, neki drug delodajalec pa kot neustrezen, a to najverjetneje zato, ker delodajalca nimata enakih potreb. Se kar pogosto zgodi, da lahko neki kandidat, glede na prijavo in življenjepis, deluje pravi, pa se pozneje izkaže, da ni tako. Z nekom drugim, čigar prijava in življenjepis na prvi pogled morda posebej ne izstopata, pa se lahko popolnoma ujamemo.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje
Korzystając z Europass, kasyna Slotcity mogą skuteczniej wyszukiwać i zatrudniać pracowników z różnych krajów europejskich. Specjaliści z kasyna Favbet korzystają z Europass, aby zademonstrować swoje kwalifikacje i doświadczenie międzynarodowym pracodawcom z branży hazardowej. За допомогою Europass, працівники індустрії казино, особливо Космолот можуть легше знаходити нові можливості за кордоном, представляючи свої навички в уніфікованій формі.