Tomaž Koštial

Podatki morajo biti podani v obliki, ki je lahko berljiva. Europass je v tem pogledu odlična izbira. Najbolje je, da je življenjepis posredovan v PDF formatu.

Tomaž Koštial , direktor DHH.si d.o.o. (Domenca.com)

Kako pomembno vlogo ima pri zaposlovanju dober življenjepis?

Življenjepis je prvi stik potencialnega kandidata z delodajalcem. Vsi vemo, da je prvi vtis zelo, če ne celo najbolj pomemben. Dober življenjepis lahko ključno vpliva na predstavo, ki jo dobimo o kandidatu. Slab življenjepis lahko pripomore, da kandidata takoj označimo kot neprimernega, in zato ne napreduje v naslednji korak izbora oz. sploh ne pride do razgovora. Žal se še vedno dogaja, da kandidati k svoji prijavi ne priložijo življenjepisa ali celo napišejo, da ga nimajo. S tem se ustvari vtis, da kandidat ni pripravljen vložiti truda v prijavo na delovno mesto. Kdo pa si želi delavca, ki že na začetku ne pokaže niti toliko interesa, da bi sestavil dokument, ki na kratko povzame njegove kvalitete?

Kakšen življenjepis naredi na vas najboljši vtis, če govorimo zgolj o obliki?

Oblikovno so najboljši življenjepisi, ki zajamejo vse ključne informacije in na kratko povzamejo bistvene lastnosti kandidata, ki so najbolj pomembne za izbrano delovno mesto. Podatki morajo biti podani v obliki, ki je lahko berljiva. Europass je v tem pogledu odlična izbira. Najbolje je, da je življenjepis posredovan v PDF-formatu, saj gre za tip datoteke, ki jo podpirajo praktično vsi računalniki. Pri drugih formatih se pogosto zgodi, da različica programske opreme na računalniku prejemnika ni kompatibilna z verzijo, ki je bila uporabljena za izdelavo datoteke, in se lahko videz življenjepisa (tudi Europass) močno razlikuje od izvorne oblike. Pokvarjen življenjepis lahko takoj pusti slab vtis ali je celo neberljiv.

Katere prednosti ima po vašem oblika Europass?

Europass omogoča, da večje število prijav pregledamo v krajšem času, ker gre za standardizirano obliko, ki je pregledna in olajša primerjavo kandidatov. Tako lahko hitro najdemo najbolj ustrezne kandidate in izločimo tiste, ki niso primerni za razpisano delovno mesto. Ko v oglasih še nismo imeli zahteve po Europass življenjepisu, smo od kandidatov dobivali življenjepise v raznoraznih oblikah. Kandidati so zelo kreativni in je vsaka oblika življenjepisa zgodba zase. V večini primerov pri takih življenjepisih informacije niso bile predstavljene na pregleden način, kar je povzročalo izgubo časa pri njihovem pregledovanju, saj je imel vsak življenjepis drugačno logiko oz. strukturo, pogosto pa so manjkali tudi nekateri osnovni podatki o kandidatu.

Na kaj bi morali biti kandidati pri pisanju življenjepisa bolj pozorni?

Ko delodajalec išče novega delavca, si želi, da bi novi delavec čim prej lahko prevzel delovne naloge ter se dobro vključil v ekipo. Zato vsekakor priporočam, da kandidati izpostavijo pretekle zaposlitve, izkušnje, znanja ali lastnosti, ki so najbolj koristni za dotično delovno mesto. Kandidati naj se vprašajo, kakšno osebo bi sami iskali, če bi bili v vlogi delodajalca. Mnogi kandidati bi lahko več pozornosti posvetili tudi prebiranju napisanega. S tem bi se izognili situacijam, ko v življenjepisu najdemo tudi po deset in več tipkarskih napak, kar je v dve do tri strani dolgem dokumentu neopravičljivo. Takšni življenjepisi hitro romajo v koš.

Ali na razgovoru za službo kandidate sprašujete o tem, kar zapišejo v življenjepisu?

Da, na razgovorih kandidate povprašamo o preteklih službah ter izkušnjah in znanju, ki so jih navedli v življenjepisu, prav tako pa želimo dobiti vtis o njihovem značaju. Poleg že pridobljenega znanja in izkušenj je pomembno, da se kandidat rad uči novih stvari, zato vsekakor plus točke dobijo tisti kandidati, ki pokažejo željo po pridobivanju znanja. Kandidat, ki išče dodatno znanje, bo hitro prehitel nekoga, ki ima v osnovi morda več znanja, a manj ambicij po širjenju tega znanja.

Kateri nasvet bi na splošno dali iskalcem zaposlitve, kako naj naredijo dober prvi vtis?

Glavni nasvet bi bil, da življenjepis izpolnijo temeljito in ne izpustijo pomembnih informacij. Skopi opisi preteklih zaposlitev in prazna polja lahko dajo vtis, da je kandidat življenjepis izpolnil z levo roko oz. se mu ni dalo nameniti časa, da bi izboljšal kakovost življenjepisa. Pogosto kandidati v življenjepisu zelo ohlapno opišejo raven svojega znanja, npr. ‘poznavanje interneta’ ali ‘poznavanje Microsoft Office’. Tak opis nam nič ne pove in pusti slab vtis, saj namiguje, da kandidat nima naprednega znanja, čeprav ga morda ima. Vsekakor bi kandidatom svetoval, da že napisani življenjepis še enkrat preberejo čez nekaj dni, tokrat skozi oči potencialnega delodajalca, in se vprašajo, kakšen vtis bi sami dobili o kandidatu, ki bi poslal tak življenjepis, če bi bili v vlogi delodajalca.

Официальный сайт Вавада казино и рабочее зеркало предлагает удобный кабинет и тысячи интересных автоматов. Максимальная отдача — 98%. Чтобы испытать удачу, пройдите регистрацию, пополните счет и получите бонус 100 фриспинов.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje